När vi försökte renovera balkongen i Stockholm

Förra sommaren fick jag och min flickvän för oss att vi skulle försöka renovera balkongen till lägenheten vi äger i Stockholm. Min mamma, som arbetar som mäklare, hade tjatat på oss i 1000 år om att en sådan åtgärd kunde höja värdet på bostaden med många procent. Vi bestämde oss för att göra slag i saken, trots att ingen av oss hade erfarenhet av byggarbete överhuvudtaget. Vi ville dessutom inte fråga familj och vänner om hjälp. Detta var vårt projekt, och då var det också vi som skulle utföra det. Med lite hjälp av Google och Youtube förstås.

Efter att vi debatterat om hur vi ville att slutresultatet skulle se ut kom vi fram till en kompromiss-rik plan. Vi skulle lägga nya träplankor att stå på, istället för betongen som var innan. Vi skulle putsa och snygga till tegelstensfasaden. Och vi hade dessutom fått godkänt av föreningen att byta ut den tråkiga plåt som utgjorde sidorna av balkongen idag. Istället skulle vi sätta dit snygga svarta stänger, som många av grannarna hade. Stockholms bästa renovering av balkong kunde börja. 

…Och den slutade redan efter 7 dagar då Helenas pappa var på besök av en slump. ”Jaha, hur går det?” frågade han och klampade in med skor som vanligt. Hennes pappa har, till skillnad från oss, lång erfarenhet av byggarbeten. Han har renoverat mängder av balkonger i Stockholm och vet precis hur det ska göras. Han var initialt något förnärmad om att vi inte frågade honom om han kunde hjälpa till. Men han visste någonstans att hans ryggproblem skulle sätta käppar i hjulet både för honom själv och för själva projektet. Han klampade, hur som helst, in genom vardagsrummet och ut mot balkongen. När han såg ner på oredan vi ställt till med sa han ”Oj då. Sluta omedelbart innan ni förstör den till oigenkännlighet”. Sedan tog han upp sin arbetstelefon, letade upp ett nummer, sa ”Tjena! Det var Håkan här. Du, det har dykt upp ett jävla problem…” innan han stängde dörren in till vårt sovrum. 

Håkan ringde till sin gamla firma och några skickliga hantverkare dök upp redan efter en vecka. Den skada vi lyckades åstadkomma genom vår renovering av balkongen i Stockholm kostade oss i runda slängar 20 000 kr extra, fick vi veta.

Surt sa räven.