Ja kanske inte en så värst sexig rubrik men det finns ändå ett par saker som man måste tänka på. Hemnet har en lista över 7 saker som är viktiga att tänka på när man ska köpa en ny bostad. Jag har kortat ner listan och gjort den enkel för er att förstå.

1. Skaffa ett lånelöfte
Att ansöka om bolån tidigt i processen och få ett så kallat lånelöfte är bra så att du kan göra en affär om det skulle bli möjlighet till det. Lånelöftet innebär att du tillsammans med banken tittar på hur mycket pengar du har möjlighet att betala i månaden för ditt boende. Lånelöftet kostar ingenting och är inte bindande, men dock så är det tidsbegränsat. Du får låna 85% av bostadens värde då du ska betala kontantinsatsen själv. Skulle en budgivning bli aktuell är det mycket viktigt att du har skaffat dig ett lånelöfte.
2. Hitta rätt
När du ska skaffa dig ett nytt boende, gör en lista med faktorer som du absolut vill ha ditt nya boende, det kan vara antal rum till hiss eller balkong. På det sättet blir det lättare göra ett urval som passar er. Är du inte säker på vad du vill ha så kan ett tips vara att gå på olika visningar, du lär dig mer för varje gång, speciellt om det är olika mäklare. Samt att du kommer inse mer och mer vad det är du gillar i dom olika lägenheterna eller husen du besöker.
3. Läs på
Läs på om objektsbeskrivningen, energideklarationen och vilken roll du får i föreningen. På visningen kommer du få en objektsbeskrivning är all information om bostaden och eventuella gemensamma utrymmen. Håll koll på när eventuella stambyten gjorts och andra större reparationer. Bostadsrättsföreningen ska även visa en energideklaration, så du vet hur mycket energi huset förbrukar och hur mycket din el kommer att gå på där. Du kommer även få en roll i bostadsföreningen och självklart är det härligt om ni trivs ihop. Det är därför bra att hålla koll på vad som krävs av dig och så du vet att du måste bli godkänd som medlem av föreningen.
4. Håll koll på kostnader
Börja med att göra en budget för dina kommande kostnader. Du kan få en överblick av boendekostnaden för ett objekt via mäklaren eller genom bankernas kalkyler. Sen bör du stämma av din budget med din bank så att kalkylen stämmer. Glöm inte att räkna med årsavgiften till föreningen som går till underhåll av fastigheten. Nästa steg är att kontrollera föreningens ekonomi. Det är viktigt att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi då den även kommer bli en del av din ekonomi. Är deras ekonomi dålig så är risken att årsavgiften och din månadskostnad att bli högre. Den sista delen av ekonomi är att kolla upp underhåll och reparationer. Då föreningen är ansvarig för att fastigheten ska hållas i gott skick så betalas reparationer av ex, avlopp, värme, el och så vidare ur den gemensamma kassan. Ibland behöver även föreningen ta ett lån för att kunna göra renoveringarna och även då kan din månadsavgift bli högre. Det kan därför vara bra att fråga i förväg om någon större renovering är inplanerad.

bra med lån inför bostadsköp

Oj vad inlägget blev lite långt här! Tror jag sparar de tre sista punkterna till nästa inlägg så slipper ni tråkas ut mer än vanligt 😉 Mitt sista tips för dagen är att ha en bra hemförsäkring till ert boende! Oavsett om ni ska skaffa nytt eller inte har så bra koll på den ni har till er nuvarande så rekommenderar jag er att använda alltomforsakring.se. Där finns massor med tips och bra grejer!

/ Lina Acke