Som ni vet så gav jag er lite tips i förra inlägget och det blev ganska långt så jag delade upp det, så här får ni helt enkelt resterande viktiga saker att tänka på vid köp av bostad. Enjoy!

5. Ha bra koll på vad du köper
Undersök bostaden noga, du som köper har nämligen en stor undersökningsplikt. Det betyder helt enkelt att felen och bristerna som eventuellt finns ska vetas om innan köpet. I efterhand går det inte att få någon ersättning för något fel som du upptäcker. Både den egna bostadsrätten och gemensamma utrymmen som ex, tvättstuga ska kontrolleras. Det är bättre att vara noga och petig än att behöva betala själv i efterhand. Skulle något upptäckas i efterhand så har säljaren ansvar för eventuella fel i två år. Villkoret för att säljaren ska betala för att åtgärda felet är att felet fanns där när du köpte bostaden men att det inte gick att upptäcka, att det inte gick att förvänta eller att lägenhetens egenskaper avviker från uppgifterna som säljaren lämnat.
6. Budgivning
Är du inte ensam om att vilja ha bostaden så kan det bli så att det blir budgivning från flera olika spekulanter. Buden kan lämnas över på olika sätt; telefon, mejl eller sms och man höjer med valfritt belopp. Buden redovisas sedan för de övriga spekulanterna och ibland även på nätet. Vanligast är att den med det högsta budet vinner, men inte alltid då det är säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden. En budgivning kan gå både fort eller dra ut på tiden. Ett tips är att sätta en gräns på maxbud redan innan budgivningen är igång. Det är lätt att ryckas med i budandet när man väl startat. Ett nytt bud kan även komma in i sluttampen när man är övertygad om att man kommer vinna. Ditt bud är aldrig bindande förrän du skrivit på kontraktet.
7. Dags att skriva kontrakt
När det är dags att skriva kontrakt så sker detta oftast på mäklarens kontor. Det är först när kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet som affären verkligen är klar. Men innan du skriver på kontraktet så bör du försäkra dig som att du vet vad som ingår i ditt köp. I kontraktet har du ibland möjlighet till att skriva in några villkor. Vanliga villkor kan vara om bankens lånevillkor, försäljning av din nuvarande bostad eller godkännande av dig som medlem i föreningen. Villkoren finns till för att kunna skapa en trygg affär mellan parterna. I samband med din kontraktsskrivning betalar du även din handpenning. Efter kontraktet är skrivet är det dags för att betala och ta över bostadsrätten. Överlåtelsen av bostaden sker ofta på köparens bank där kontraktet gås igenom och om allt stämmer så överförs pengarna till säljarens konto.

Sådär! Nu har ni minsann fått alla viktiga delar som man bör tänka på när det gäller köp av bostad. Det finns såklart andra saker att tänka på, om det är en bra investering för tillfället och lite sådant. Något jag brukar tipsa alla min klienter är att ha en ganska så bra buffert så att man verkligen har råd med sin satsning om det betyder ett nytt lån. En bra sida som jag ger till mina kunder där man utan problem kan få lära sig allt om att spara ihop en budget och allt som hör till är dittsparande.se. Genom att ha lite koll på det så vet man även om det verkar rimligt med en investering i dagsläget. Lycka till med boendeletandet!

/ Lina Acke

liten tjuvkik på min lägenhet

Liten tjuvkik in till mitt hem