I helgen såg jag en film som handlade om när bostadsbubblan sprack i USA. Många vet nog om att det har hänt, men få personer vet nog vad som egentligen hände. Jag som redan har ett stort intresse i bostadsmarknaden och allt som hör till kunde inte sluta tänka på det när jag hörde att denna filmen kommit. Så jag var såklart tvungen att se den och faktiskt ta reda på vad som hände, för jag har heller aldrig riktigt haft någon koll på vad som hände, bara att det hände och att det blev en extrem kris i Amerika. Filmen heter The Big Short och det är många stora kändisar med i också vilket såklart gör det enklare att sälja in filmen. Har ni läst boken än och lärt er sälja 😉 ?

I filmen är det med skådisar som, Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling och baseras på en bok med titeln The Big Short: Inside the Doomsday Machine skriven av Michael Lewis. Boken handlar som sagt om den ekonomiska krisen mellan 2007-2008 som nu då har blivit en film. Filmen blev nominerad i fem olika kategorier på Oscarsgalan och vann titeln Best Adapted Screenplay. Filmen har blivit mycket uppskattad för hur begrepp och händelser förklaras genom filmen på okonventionella sätt. Ett exempel är att filmen avbryts för att sångerska Selena Gomez förklarar finansiella begrepp i ett rum som inte har någon som helst koppling till resten av filmen.

Så låt mig berätta om handlingen av filmen, SFs beskrivning är denna: När fyra outsiders förutspår det storbankerna, medierna och regeringen vägrat tro på, världsekonomins kollaps, får de en idé: The Big Short. En vågad investering leder dem till det moderna bankväsendets allra mörkaste hörn. Där måste de ifrågasätta allt och alla. Jag tycker inte den berättar så himla mycket om filmen så jag ska försöka förklara lite mera.

Det är Christian Bales karaktär, Michael Burry som 2005 upptäcker att bostadsmarknaden i USA är extremt instabil och är baserad på högrisk subprimelån. Han förutspår att marknaden kommer att kollapsa under 2007 då räntorna skulle stiga och tänker att han då kan göra en vinst på detta. Hans plan är att skapa kreditswappar där han spelar mot bolånebaserade värdepapper som baseras på bostadsmarknaden. Han föreslår sin idé till flera affärsbanker. Dessa företag tror ju dock att bostadsmarknaden är stabil och accepterar hans förslag. Burrys satsning skulle innebära att han betalar premier till bankerna under en lång tid. Många trodde att han slösade bort sitt kapital och försökte få honom att ändra väg, men Burry var säker på sin analys och vägrade. Andra människor fick reda på vad Burry gjorde och flera började handla på samma sätt. Med tiden så kom även den kollaps på bolånemarknaden som Burry hade förutspått.

Nej nu tänker jag inte avslöja mer utan ni får kolla på den för att se! Den är absolut sevärd, trots de stora namnen så är det ingen komedi som man kan tro, utan filmen är väldigt djup och mörk. Inget man är van vid från Carell men i denna filmen är han verkligen super. En film som är väl värd att hamna på eran lista över filmer att se!

/ Lina Acke

Här är trailern till filmen!